Græskar

Græskar har en mild, fed og lidt nøddeagtig smag, der kan anvendes både i det søde og det salte køkken.

Sæson
August til september, men fås det meste af efteråret.

Anvendelse
Vi kan takke Halloween for, at græskar nu om stunder er ganske lette at få fingrene i, når vi kommer til efteråret. Og græskar kan bestemt bruges til meget andet end til at lave græskarmænd, der lyser i aftenmørket.

Som oftest er det de små orangefarvede hokkaido-græskar fra Japan, der sælges i supermarkederne. Men af og til kan man også få de lidt større græskar fra Amerika og Sydamerika, der kommer i orange, gule, grønne og violette afskygninger. Ikke alle græskar er spiselige, men så kaldes de som regel pyntegræskar.

De hårde græskarhoveder flækkes og skrælles. Kerner og løst kød graves ud med en ske, og så er græskarhovedet klar til tilberedning, det kan nemlig ikke spises råt.

Græskar er genialt i suppe, hvor det sørger for en mild, fløjlsblød og cremet konsistens samt en fin farve. Suppen kan krydres med mere markant smagende tilbehør som bacon, chili eller kardemomme. Græskar kan også syltes, ovnbages, moses samt bruges som fyld i gryderetter og currys – eller hvad med at prøve en traditionel, amerikansk græskartærte eller pumpkin pie krydret med kanel, muskatnød, nelliker og ingefær og serveret med en god skefuld flødeskum.

Opbevaring
Køligt. Er der skåret af det, skal det i køleskab med plastikfilm omkring.



Mad og venner

Find flere opskrifter og råvarer hos Mad&Venner