Gulerødder er en opsvulmet pælerod og den stammer oprindeligt fra Afghanistan og der vokser vilde gulerødder i det meste af verdenen. Tidligere var guleroden mest populær i farverne lilla, grøn eller hvid, men hollandske gartnere fandt den orange gulerod i 1800-tallet og gjorde den populær da Hollands nationalfarve var orange. I dag er det mest almindeligt at finde orange gulerødder i supermarkedet. Vitaminer og smag Gulerødder er en grov grøntsag og den indeholder 2,7 gram kostfibre pr. 100 gram. Gulerødder er især kendt for at have et højt indhold af betacaroten, A-vitamin, men det indeholder også mineraler såsom kalium og jod. Selvom den mest populære gulerod er den orange, er det stadig muligt at købe hvide, røde, sorte eller violette gulerødder, hvis man har lyst til at prøve noget andet. En gulerod skal være fast og sprød og da den indeholder omkring 8 gram sukkerarter pr. 100 gram, er smagen sød. Dog er de små nye gulerødder sødere i smagen end de store modne. Anvendelse Det er muligt at anvende gulerødder på mange forskellige måder, man kan spise dem rå, eller svitsede, dampede, kogte eller bagte, de kan også bruges i enten brød eller kage. Anvendelsesmulighederne i madlavningen er næsten uendelige. Opbevaring Gulerødder bør opbevares i køleskabet i en plastpose med lufthuller, hvis der er tale om friske gulerødder der stadig har grøn top, skal denne skæres af, inden de kommes i køleskabet, ellers vil gulerødderne blive bløde. De kan holde sig omkring 14 dage i køleskabet. Hvis gulerødderne er blevet en smule bløde, er det muligt at gøre dem friske igen, ved at lægge dem i iskoldt vand. Sæson Det er muligt at få gulerødder hele året. De nye danske gulerødder er dog kun i sæson fra juni-september