Sådan tjener Findmaaltidskasse penge
Spar op til 765 kr. på de
4 første måltidskasser
BESTIL NU
 Hvordan manglende søvn påvirker vægten

Hvordan manglende søvn påvirker vægten - Stabil vægt trods søvnproblemer

Af Morten Jørgensen opdateret d. 14-11-2022

Manglende søvn påvirker vægten

Et menneske tilbringer omkring 1/3 af deres liv i søvne. Søvnproblemer er meget almindelige og vil ramme de fleste på et tidspunkt igennem livet. Men danskernes søvn bliver dårligere og dårligere og det er blevet et stigende problem, problemet er så stort at 46 procent fortæller, at de er generet af søvnproblemer i længere perioder. Man ved stadig ikke 100 procent hvorfor det er, at mennesket skal sove, men meget tyder på at søvnens vigtigste funktion er at vedligeholde hjernens funktion. Man ved dog med sikkerhed at uden søvn, nedsættes hjernens funktion, også hos raske mennesker, selv ved et mindre søvnunderskud vil et menneske opleve nedsat koncentrations- og reaktionsevne og hukommelsen forringes.

Søvn er altså en vigtig del af et menneskets sundhed og velbefindende og langvarige søvnproblemer er forbundet med øget risiko for stress, overvægt, type 2 diabetes, hjerte kar-sygdomme samt tidlig død. Der er forskel på hvor meget man har brug for at sove igennem livet og behovet er også individuelt fra menneske til menneske.

Fremkald melatonin ved hjælp af kosten

manglende søvn påvirker vægtenDen anbefalede mængde af søvn er for: Spædbørn: 14-17 timer Mindre børn: 11-14 timer Børnehavebørn: 10-13 timer Skolebørn: 9-11 timer Teenager: 8-10 timer Voksne: 7-9 timer Ældre 7-8 timer. Der er flere faktorer der kan påvirke vores søvn: hormoner, melatonin, måltider, drikkevarer (for meget koffein og alkohol), fysisk aktivitet, stress, arbejdsmiljø, rygning. Melatonin er et hormon, vi danner i kroppen, som stiger når det bliver mørkt; lys også kunstigt lys, kan hæmme udskillelsen af hormonet. Hormonet hjælper med at sikre, at vores kroppe har en fornuftig døgnrytme og det fremkalder søvnighed.

Man kan påvirke melatonin ved hjælp af kosten, det findes i flere fødevarer som f.eks.: tomater, valnødder, jordbær, olivenolie, vindruer, mælk, mandler, ris, ingefær og tørrede dadler. For lidt eller dårlig søvn, giver en øget udskillelse af stresshormoner i kroppen og for lidt søvn er ofte et tegn på stress, hvor personen ikke kan falde i søvn eller vågner tidligt og ikke kan falde i søvn igen. Stressen bliver derfor forstærket af den øget udskillelse af stresshormoner i kroppen, pga. den manglende søvn.

Flere studier peger i retningen af at søvnproblemer, især mangel på søvn af god kvalitet, påvirker appetitreguleringen, hvilket betyder at risikoen for overvægt øges. Samtidig viser flere studier også at nogle søvnstadier er vigtigere end andre i forhold til spisevaner, f.eks. ses det at mangel på god søvn forandre et menneskes spisevaner, i retningen af flere mellemmåltider med et højt indhold af fedt og sukker.

Studier har også vist at der er en sammenhæng mellem søvnlængde samt søvnkvalitet og chancen for et succesfuldt vægttab, og det er også sandsynligt, at et vægttab kan lede til en bedre søvn. For lidt eller dårlig søvn påvirker ikke kun i retningen af flere mellemmåltider, men påvirker også i regulering af appetit, fødevareindtag og fødevarepræferencer samt blodsukkerniveau. Det betyder altså at en god nattesøvn kan bidrage til at mindske risikoen for overvægt og fedme. Risikoen for overvægt hos voksne der kun får 5-6 timers søvn er 1,69 sammenlignet med de voksne, der får 7-8 timers søvn om natten.

Spar tid ved at købe måltidskasser

I perioder hvor man føler sig stresset og dårlig søvn påvirker en, kan det virke uoverskueligt at skulle købe ind og få lavet mad hver evig eneste dag og det ender måske derfor tit med de nemme løsninger. Med et abonnement på en måltidskasse er det hele klaret for dig, her er der andre der sørger for at handle ind og levere maden direkte til din dør og du skal gøre et minimum af indsats for at få aftensmad der er varieret og spækket med gode vitaminer.

På denne side finder du både leverandører af måltidskasser hvor du selv skal gøre en smule af arbejdet, ved selv at tilberede retterne ud fra udførlige opskrifter, andre måltidskasser skal du blot varme lidt ris eller lave en salat, men der findes også andre hvor maden er tilberedt og du skal blot varme den kort op og så er der aftensmad. Der er altså muligt at finde en måltidskasse der passer til alle.

Se udvalget af måltidskasser

Dårlig søvnrytme påvirker din partners

En anden ting der kan være løsningen på søvn mangel kan være at finde en partner. De fleste ved at sex kan være med til at hjælpe dig med at falde i søvn, men det er ikke bare derfor at det er godt at sove med en partner. Der er studier der viser at din krop tilpasser sig din partners. Så hvis du har en dårlig søvn rytme vil din partner være med til at påvirke dig i den rigtige retning. En anden ting er at man ofte får en bedre rytme for hvornår man går i seng og står op når man er to. Det kræver ofte lidt mere struktur at være to, hvilket er noget af det bedste du kan gøre for at få en god nats søvn. Hvis dette har overbevist dig om at du skal ud på dating markedet, kan du Klik her og få et overblik over dine dating app muligheder.

Til sidst bør du også kigge på om din seng er god nok. Tænk over hvor mange timer du bruger i din seng og om du har investeret nok i den. Overvejer du en ny seng har Testsektionen.dk lavet en senge test, med de bedste senge på markedet, så du med ro i maven kan købe den helt perfekte seng.
Du bør også kigge på dit skærmforbrug om aftenen. Det anbefales at du ikke kigger ind i en skærm 1-2 timer før du skal sove.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad påvirker søvnen?

Der er en række af faktorer der har indflydelse på søvnen, herunder hormoner, melatonin, måltider, drikkevarer (for meget koffein og alkohol), fysisk aktivitet, stress, arbejdsmiljø og rygning. 

Hvordan kan man forbedre søvnen?

Du kan bl.a. forbedre din søvn ved at øge melatonin indholdet i dit krop. Det kan gøres gennem kosten ved at spise tomater, valnødder, jordbær, olivenolie, vindruer, mælk, mandler, ris, ingefær og tørrede dadler. 

Afprøv nye retter og opskrifter med en måltidskasse

Brugernes favorit

Hurtig

Med deres kategori "Hurtig", får du ekstra hurtige retter til dig med en travl hverdag. Der er altid noget for enhver smag på menuen, så du kan prøve en masse forskelligt og opdage nye favoritter.

2-6 personer

15 - 20 min.

2-5 dage

Tilbud: 20 % rabat på første 2 kasser og spar op til 539 kr.

Fra

34 dkk

per portion

Bestil her

Nemt og hurtigt

Vælg mellem forskellige, nemme retter. Hver uge bliver du præsenteret for nye opskrifter, som du kan vælge mellem.

2-4 personer

15 - 45 min.

3-5 dage

Tilbud: Spar op til 1.199 kr. på de første 5 kasser

Fra

32 dkk

per portion

Bestil her

KvikKassen

KvikKassen indeholder velsmagende, varierede og velkendte måltider med et tvist, der er hurtige at tilberede. KvikKassen er mad med masser af grøntsager, samt kød eller fisk.

1-5 personer

30 min.

3-5 dage

Tilbud: Få 25 % på første kasse med koden: RABAT25

Fra

35 dkk

per portion

Bestil her
Derfor kan du trygt bruge Findmaaltidskasse

På Findmaaltidskasse arbejder vi for at give dig overblik over måltidskasser. Vi rangerer udbydere og udvalg efter faktorer som popularitet, pris, ekstra features, vores kommisionssats mm. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere, og er ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet. Læs mere her

Læs også

Kampagnekoder, inspiration, tips og tricks leveret i din indbakke.
logo