Agurk

Agurken betegnes til dagligt som en grøntsag, men er faktisk botanisk set en frugt. Agurken bliver betegnet som et bær med mange frø, og den er i familie med squash, græskar samt melon.

Sæson
Sæsonen for agurk er fra de danske forhandlere marts til oktober.
Men det er muligt fra import at få agurk hele året.
Agurkeplanten menes at stamme fra Indien, hvor den herfra har bredt sig til Grækenland, Italien og Kina. Den trives i varme, derfor skal den også vokse i varme væksthuse i Danmark om sommeren.
Det er også nødvendigt, at agurkeplanten vokser i væksthuse i fx Spanien, men der vokser planten bare hurtigere end i Danmark og derfor er det også muligt at høste agurker om vinteren.

Smag
Agurken er sprød og fast, selvom den indeholder store mængder af vand. Da agurkeplanten indeholder store mængder af vand gør den til en lav energiholdig grøntsag, som er ideel hvis man gerne vil tabe sig eller holde den slanke linje.
Agurken indeholder også både C-vitamin samt kalium.

Anvendelse
Agurken bør skylles før brug. Der er mange anvendelses muligheder med agurken.
Den kan både bruges som den er rå i salater, ovenpå leverpostejmaden eller i en tzatziki.
Agurken kan også bruges til syltning.
Man kan spise hele agurken.
Det er muligt at fryse agurken, men herefter er den bedst egnet til agurkesalat.

Opbevaring
Den optimale opbevaring for agurken er i køleskabet ved 6-10 grader.
Holdbarheden forlænges ved at opbevare i plastfilm i køleskabets grøntsagsskuffe, agurken bliver blød hvis den opbevares for koldt.

Det er bedst at tage agurken ud af køleskabet i god tid før man skal bruge den – så smager den af mere.



Mad og venner

Find flere opskrifter og råvarer hos Mad&Venner