De 5 grundsmage
Hvad er lækker mad? Det er selvfølgelig individuelt alt efter hvem man er og smagssammensætninger, alt efter præferencer og kulturer. F.eks. er salt i det danske køkken en af de dominerende grundsmage, hvor det derimod i det asiatiske køkken typisk er den søde smag der er den dominerende grundsmag. Det der er fælles er, at lækker mad, er mad der taler til flest mulige af vores sanser på én gang. Duften, smagen, følelsen, udseendet og lyden af maden når man tygger den, er alle vigtige dele af oplevelsen af maden. Når man er bevidst om de fem sanser i maden, kan man lave sunde retter, der smager af mere og giver en fantastisk madoplevelse. Duften af maden kan virke ekstra tillokkende og appetitlig på den der skal spise det og det kan opnås ved hjælp af ingredienser og tilberedningsmetoder. Maden bliver ekstra lækker, for den der skal spise det, når duften og smagen passer sammen.
Følelsen af maden er udtryk for hvordan maden opleves i munden. Du kan skabe en rigtig god lækker mad-oplevelse, når maden indeholder kontraster i konsistensen. Det kan man skabe ved, at der i retten både er noget sprødt, knasende, noget med bid i, noget blødt, cremet og saftigt. Samtidig er lyden af maden når man tygger den, er med til at skabe et udtryk for, hvordan du kan sanse madens konsistens.
Hvordan maden smager, har selvfølgelig også betydning, for om man synes den smager godt. For at få maden til at smage godt, kan du tænke grundsmagene ind i maden. De fem grundsmage er: sødt, surt, bittert, salt og umami. Et godt eksempel på et måltid hvor alle fem grundsmage er brugt, er den klassiske hotdog. Den sure grundsmag, kommer fra de syltede agurker, det søde kommer fra ketchuppen, remouladen og den søde sennep. Den salte grundsmag kommer fra hotdog-brødet, de ristede løg samt pølsen. Det bitre findes i de rå løg og i senneppen og umami-smagen findes i pølsen.
I Danmark bruger vi generelt meget salt som smagsforstærker og der er salt gemt i mange produkter. Dette betyder at 9 ud af 10 danskere spiser mere end hvad de officielle anbefalinger lyder på, som er maksimum 5-6 gram salt dagligt. Særligt mænd spiser for meget salt i forhold til anbefalingerne, de spiser i gennemsnit 9-11 gram dagligt, kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt dagligt.
Et forhøjet indtag af salt kan påvirke helbredet i form af forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme samt mavekræft. Det kan derfor være en god ide at holde lidt igen, med saltet og prøve med en af de andre grundsmage som f.eks. sødt, syrligt eller bittert, når du laver mad og vil smagsforstærke. Det sidste element, men som også er vigtigt for at skabe et lækkert måltid er udseendet af maden. Udover duften er det udseendet af maden man først bliver præsenteret for og de fleste mennesker spiser først deres mad med øjnene. Serveringen af maden skal være ren, pæn og ordentlig. Man kan blandt andet arbejde med madens farver, da farverne af maden kan være med til at skabe et indbydende og attraktivt udseende. Man kan f.eks. arbejde med at ens mad altid har tre forskellige farver og prøve at finde farver der forstærker hinanden, som f.eks. grøn og rød som derfor med fordel kan placeres side om side.
Få fukus på de 5 grundsmage gennem måltidskasser
Man kan også prøve at lade sig inspirere af årstidens farver og råvarer. Måltidskasserne du finder på denne side, er lavet af professionelle kokke der har fokus på at maden er en hel oplevelse og der er derfor fokus på de fem sanser og de fem grundsmage i hvert eneste ene måltid og opskrift. At abonnere på en måltidskasse kan altså hjælpe dig, der ønsker at spise sundt og varieret men samtidig gerne vil have en lækker madoplevelse hver evig eneste gang. Måltidskasserne kan også være med til at åbne dine øjne for de forskellige grundsmage og få dig til at prøve nye ting.
Se udvalget af vores måltidskasser
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvad er de fem grundsmage?
De fem grundsmage er sødt, salt, surt, bittert og umami. Flere af grundsmagene bør være repræsenteret i en ret, for at det smager lækkert og afbalanceret.
Hvordan laver man mad med de fem grundsmage?
Hvis man ikke er vant til at stå så meget i køkkenet, kan det være svært at have de fem grundsmage i mente når man kokkerer. Vil man gerne lære at lave velsmageden mad, kan måltidskasser være en stor hjælp til at lære hvilke smagssammensætninger der fungerer og få inspiration på madfronten.