Sådan tjener Findmaaltidskasse penge
Spar op til 765 kr. på de
4 første måltidskasser
BESTIL NU
 Sådan kommer du godt i gang med ølbrygning

Sådan kommer du godt i gang med ølbrygning

Af Morten Jørgensen opdateret d. 16-11-2022

Det er efterhånden blevet det nye sort at være selvforsynende, lave sine egne madvare og generelt have ”hands on” i det, man spiser og omgiver sig med. Denne trend har også noget de alkoholiske drikke, så her har vi lavet en guide til, hvordan du som nybegynder kommer i gang med ølbrygning.

Vi elsker øl

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i Danmark elsker øl. Faktisk elsker vi øl så meget, at vi i gennemsnit drikker 60 liter øl om året pr. indbygger – og heri er der altså også medtager dem, som slet ikke drikker øl! Øl er ikke bare øl – der findes et utal af typer og smagsnuancer, og ved at brygge din egen øl, kan du skabe en helt unik smagssammensætning, der får dine smagsløg til at synge. 

Lad os være ærlige: det nok billigere bare at købe øllene i supermarkedet, men det er klart sjovere at kunne byde dine gæster (og dig selv) på et glas hjemmebrygget øl. Vil du bare snuse lidt til ølbrygningsmetoden, kan du købe et beerkit, hvor du blot skal tilsætte ingredienser, koge og lade gære, men vil du rigtig nørde og kunne skabe dine egne smage, skal du kaste dig ud i All-Grain brygning!

Er du også øl-fan, og kunne du også tænke dig at prøve kræfter med bryggeprocessen, så læs med her! 

Dette udstyr skal du bruge:

I forhold til ølbrygning er der noget udstyr, der er ”nice to have”, mens andet går under kategorien ”need to have”. Basisudstyret kan du købe til omkring 1000 kroner til 1500, men når du først har det, kan du brygge RIGTIG mange øl!

Inden du går i gang

Rengøring og hygiejne er alfa og omega, når det kommer til ølbrygning. Alt udstyr skal rengøres og desinficeres grundigt efter hver eneste brygning, da der ellers kan komme bakterier i øllen, der kan ødelægge den fuldstændigt. Brug eventuelt Saniclean til at sterilisere dit udstyr. Det fjerner også lugt, så din tidligere ølbrygning ikke påvirker smagen på den nye omgang.

Sådan gør du

Du kan finde tykke bøger og mange udførlige guides til ølbrygning, men målet her er i korte træk at fortælle dig om, hvordan bryggeprocessen foregår, så du hurtigt kan komme i gang. Vil du nørde dybere, kan du kaste dig ud i ølbrygningens videnskab med tommetykke bøger. Du kan også søge på diverse ølopskrifter på nettet, men her kommer de basale guidelines:

  1. Varm den mængde vand, du skal bruge op i en gryde til 65-70 grader (afhænger af opskrift).
  2. Når vandet har den rette temperatur, tilsætter du den mængde malt, som opskriften fortæller, og temperaturen bør nu være cirka 62 grader.
  3. Massen er nu blevet til en slags grød, der kaldes Mæsk (deraf navnet mæske-kar), og temperaturen skal holdes konstant på 60-65 grader i en time (varierer fra opskrift til opskrift).
  4. Temperaturen skal hæves et par gange – følg din opskrift.
  5. I dit mæske-kar filtrerer du nu massen. Væsken du får, når malten er siet fra kaldes urt.
  6. Urten skal nu koge i en rengjort time i 60-90 minutter. Herefter tilsættes humlen ifølge opskriften. I nogle opskrifter skal humlen tilsættes af flere omgange.
  7. Når urten har kogt med humlen, skal humlen sies fra, hvorefter væsken nedkøles til ca. 25 grader.
  8. Nu er du næsten i mål med din første ølbrygning. Når væsken er kølet ned, hældes den på en helt ren gærtank, hvor ølgæret tilsættes
  9. Gæringsprocessen tager ca. 14 dage, hvorefter det færdige øl kan hældes på flaske, hvor det skal lagre og eftergære i minimum 2-4 uger (tidshorisonten varierer fra opskrift til opskrift)
  10. Nyd din første hjemmebryggede øl kølig og med hyggeligt samvær!

Vil du have flere tips og inspiration til lækker mad og drikke, så hop ind på FoodFan.

God fornøjelse med din ølbrygning! 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Kan man selv brygge øl?

Ja, det kan du i hvert fald! I artiklen over, kan du se en helt basal opskrift og hvad du skal bruge for at brygge øl. Man kan naturligvis gå meget mere i dybden, men det er et startskud.

Hvad består øl af?

Øl består primært af vand, malt, humle og gær.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Findmaaltidskasse, hvor du kan sammenligne diverse måltidskasser.

Afprøv nye retter og opskrifter med en måltidskasse

Brugernes favorit

Hurtig

Med deres kategori "Hurtig", får du ekstra hurtige retter til dig med en travl hverdag. Der er altid noget for enhver smag på menuen, så du kan prøve en masse forskelligt og opdage nye favoritter.

2-6 personer

15 - 20 min.

2-5 dage

Tilbud: Op til 30% på 3 måltidskasser, spar op til 944 kr.

Fra

34 dkk

per portion

Bestil her

Nemt og hurtigt

Vælg mellem forskellige, nemme retter. Hver uge bliver du præsenteret for nye opskrifter, som du kan vælge mellem.

2-4 personer

15 - 45 min.

3-5 dage

Tilbud: Spar op til 1.199 kr. på de første 5 kasser

Fra

32 dkk

per portion

Bestil her

KvikKassen

KvikKassen indeholder velsmagende, varierede og velkendte måltider med et tvist, der er hurtige at tilberede. KvikKassen er mad med masser af grøntsager, samt kød eller fisk.

1-5 personer

30 min.

3-5 dage

Tilbud: Få 25 % på første kasse med koden: RABAT25

Fra

35 dkk

per portion

Bestil her
Derfor kan du trygt bruge Findmaaltidskasse

På Findmaaltidskasse arbejder vi for at give dig overblik over måltidskasser. Vi rangerer udbydere og udvalg efter faktorer som popularitet, pris, ekstra features, vores kommisionssats mm. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere, og er ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet. Læs mere her

Læs også

Kampagnekoder, inspiration, tips og tricks leveret i din indbakke.
logo