Sådan tjener Findmaaltidskasse penge
Spar op til 765 kr. på de
4 første måltidskasser
BESTIL NU
 Keto guide - hvad er en keto diæt?

Keto guide - hvad er en keto diæt?

Af Mette Stensballe opdateret d. 14-11-2022

En keto- eller ketogen diæt er en diæt, hvori et lavt indtag af kulhydrater og et moderat indtag af protein, hvori der er et højere fedtindhold, udgør hovedelementerne i diæten. Diæten kan hjælpe dig med at forbrænde fedt mere effektivt, opnå vægttab og styrke din sundhed og ydeevne, hvorfor keto kost i stigende grad anbefales af læger og sundhedspersonale. 

En keto diæt, der på engelsk hedder ‘keto diet’, er især nyttig, hvis man ønsker at komme af med overskydende kropsfedt, gerne vil reducere sult eller forbedre type 2-diabetes eller anden metabolisk sygdom. 

Hvis du er nysgerrig på, hvad keto og ketose er, hvordan man finder keto opskrifter eller ligger en keto madplan, så finder du i denne keto artikel råd og vejledning, der kan være behjælpelig, specielt hvis du stadig befinder dig i kategorien ‘keto for begyndere’. Længere nede kan du også læse om keto måltidskasser, der kan være en god start, hvis du har svært ved at finde ud af, hvad keto kost kan, og hvilke keto opskrifter, der er gode.

Hvad er keto og ketose?

Keto, eller ketogen, er et udtryk for en diæt, der indeholder et lavt indhold af kulhydrater. Idéen er, at du får flere kalorier fra protein og fedt, og derfor også  mindre kalorier fra kulhydraterne. Kulhydrater - såsom sukker, sodavand, kage og hvidt brød - er lette at fordøje, hvorfor du får mindre energi og næring herfra, og det er derfor, at de er gode at skære ned på. Når du spiser færre kulhydrater, via keto måltider, opretholder du samtidig et moderat proteinforbrug, og du kan på den måde også øge dit indtag af fedt. Reduktionen i kulhydratindtaget sætter hertil din krop i en metabolisk tilstand, der kaldes for ketose, hvor fedt fra din diæt og din krop forbrændes og omdannes til energi.

Ketose

Ketose

Ketose er altså den proces, der sker, når din krop ikke får nok kulhydrater til at forbrænde energi. Derfor begynder kroppen i stedet at forbrænde fedtet og fremstiller heraf det, der kaldes for ketoner. Kroppen kan, i stedet for kulhydrater, bruge ketoner som sit brændstof.

Det betyder helt grundlæggende, at ketose er en tilstand, du kan opnå på en keto diæt, hvor kroppen forbrænder fedt qua fraværet af kulhydrater. Du vil derfor også, hvis du begynder at spise keto kost, opleve, at du kommer i ketose.

Når en person er i ernæringsmæssig ketose, har de et blodketonniveau på 1,5-3 mmol/L døgnet rundt. Hvis ketose er et mål for dig - som er på, eller er ved at begynde, på keto kost - så kan du måle dit blodketonniveau med keto-stix. Ketose er nødvendigvis ikke målet med en keto diæt - og det behøves derfor heller ikke være noget, som du holder øje med. 

Forstå biologien bag keto

Keto diæten er opkaldt efter de brændstofmolekyler, der hedder ketoner, og det er dem en keto kost vil få din krop til at producere. Grunden til, at en keto diæt kan være med til at forbedre type 2-diabetes er, at ketoner er en alternativ brændstofkilde, der kan bruges, når kroppen mangler glukose, hvor blodsukkeret er lavt. 

Når du spiser meget få kulhydrater, eller indtager meget få kalorier, vil din lever gå i gang med at omdanne fedt til ketoner. Ketonerne fungerer nu som en brændstofkilde i hele kroppen, og specielt i hjernen. Dette er vigtigt, fordi hjernen er et sultent organ, der bruger rigtig meget energi hver dag, og den kan ikke holde sig kørende på rent fedt, men kun på glukose eller ketoner, hvorfor fedtet eller kulhydraterne er nødt til at blive omdannet. 

På en keto diæt skifter kroppen fra at gøre brug af kulhydrater som sin brændstoftilførsel til at holde sig kørende på det omdannede fedt, hvorfor kroppen vil forbrænde fedt hele dagen. Når insulinniveauet daler, kan fedtforbrændingen stige - og på den måde bliver det også, hvis du gør brug af keto kost over længere tid, lettere for kroppen at få adgang til dine fedtdepoter og hertil forbrænde fedtet. 

Dette er også grunden til, at en keto kur er ideel, hvis du gerne vil tabe dig. Der er dog, som tidligere nævnt, også andre fordele ved keto. Du mindsker din sult, samtidig med, at du får en jævn forsyning af energi - og uden store udsving i blodsukkeret, som ofte kan opstå, hvis du spiser mad med et højt indhold af kulhydrater. Derfor kan en keto diæt også bidrage til, at du bedre kan holde dig fokuseret.

Hvem skal holde sig fra keto diæten?

Keto måltidskasser

Der florerer både kontroverser og myter om keto diæten, men for de fleste, har det vist sig, at diæten er sundhedsmæssigt sikker. Reduktionen af dit kulhydratindtag - hvad end det er en stor eller lille reduktion - kan være det første skridt i en forbedring af et respektivt sundhedsmæssigt problem, specielt hvis det er i forhold til fedme eller metaboliske problemer. Disse forbedringer kan ofte opnås ved udelukkende at indtage keto kost, hvorfor medicin eller andre indgreb, der kan have alvorlige bivirkninger, i nogle tilfælde kan skippes.

Det er dog vigtigt at påpege, at en keto diæt ikke er en helbredelsesmetode, men blot en måde, hvorpå du, via kosten, kan være med til at skabe supplerende forbedringer på den sundhedsmæssige front. 

Hvis du allerede tager medicin - specielt medicin, der er med til at sænke blodsukkeret eller blodtrykket - eller har andre sundhedsmæssige bekymringer, bør du søge hjælp hos lægen, inden du foretager store ændringer i din kost.

Der findes hovedsageligt tre grupper, hvor det, hvis man befinder sig i en af dem, kan være en god idé at overveje valget af keto diæt en ekstra gang 1) hvis du tager medicin mod diabetes, såsom insulin 2) hvis du tager medicin mod forhøjet blodtryk 3) hvis du ammer. Hvis du befinder dig i en af disse tre grupper, så er det en god idé at læse endnu mere om, hvad keto kost kan gøre for dig. Det er også altid en god idé at spørge din læge til råds.

Hvad skal man spise på en keto diæt?

En sund keto diæt er grundlæggende bygget på næringsrig mad, såsom kød, fisk, æg og ikke-stivelsesholdige grøntsager sammen med naturlige fedtstoffer som smør eller olivenolie. Hertil er det vigtigt, at du holder dig under 20 gram netto kulhydrater om dagen, der det samlede antal kulhydrater minus fiber.

Et lille overblik over gode fødevare

Kød er perfekt til keto. Det kan være alt fra oksekød, svinekød, lam, vildt og alle slags fjerkræ. Sojaprodukter, såsom tofu, fungerer også godt. Det vigtigste er, at du vælger emner, hvor der ikke er tilsat sukker, stivelse eller panering, for på den måde at holde kulhydratindtaget lavt. Det samme gør sig gældende for de fleste fisk og skaldyr. Her er fed fisk og hvid fisk gode valg. Æg er også rigtig gode at inddrage i dine keto måltider. Når du er på keto diæt, kan du nyde æg så ofte, som du vil, da du ved at undgå kulhydrater ikke behøver at undgå kolesterol i kosten. Til sidst er ost, smør, fløde og olivenolie også gode emner at inkorporere i dine keto måltider, da fedtindholdet er højt.

Lyder det uoverskueligt? Gør brug af en måltidskasse

Hvis du er nybegynder med keto kost, kan det måske synes uoverskueligt at finde rundt i, hvad der er godt at spise, og hvad der ikke er. Derfor kan det være en god idé at kigge på keto måltidskasser, der gør det nemt for dig at få lagt en keto madplan, hvor både keto morgenmad, keto middag og keto aftensmad er planlagt for dig, uden du selv skal gå i tænkeboks og bruge tid på at handle ind. Du kan nemlig, med en måltidskasse, få leveret keto måltider lige til din dør.

Hvis du gerne vil starte på en keto diæt og hertil vælger at gøre brug af en keto måltidskasse, så er du sikker på, at du får en masse grøntsager, der giver dig næring, samtidig med, at du kan få både lækkert kød, friske æg og bønner, hvori både fedt- og protein indholdet er højt. Keto måltidskasser indeholder ikke emner med højt indhold af kulhydrat, såsom kartofler, pasta og ris, hvorfor du også nemt kommer uden om det i din keto madplan. 

En måltidskasse kan derfor være en godt valg, hvis du har svært ved at finde ud af, hvad der er lækkert at spise, når du er på keto kost. Samtidig får du også inspiration til lækre keto opskrifter, som du kan lave efterfølgende. På den måde kan du virkelig gå på opdagelse i keto verdenen og finde ud af, hvad der virker for dig. Her på siden kan du se, hvilke keto måltidskasser, der findes, og på den måde finde den måltidskasse, der passer til dig og dine behov.

Keto måltidskasser

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Keto diæt?

Keto kost er en diæt hvor man indtager mange proteiner og fedt, og en meget lille mængde kulhudrater. Når man ikke indtager ret mange kulhydrater, begynder kroppen af skaffe energi fra ens fedtdepoter, og kroppen går dermed i ketose. Du kan læse en mere uddybende forklaring længere oppe i artiklen. 

Hvad er fordelene ved keto?

En keto diæt er med til at stabilisere blodsukkeret og du vil føle dig mindre sulten. Med en keto kostplan er der en god chance for at opleve vægttab, da kroppen får energien fra sine egne fedtdepoter. Læs mere ovenfor. 

Afprøv nye retter og opskrifter med en måltidskasse

Brugernes favorit

Hurtig

Med deres kategori "Hurtig", får du ekstra hurtige retter til dig med en travl hverdag. Der er altid noget for enhver smag på menuen, så du kan prøve en masse forskelligt og opdage nye favoritter.

2-6 personer

15 - 20 min.

2-5 dage

Tilbud: 20 % rabat på første 2 kasser og spar op til 539 kr.

Fra

34 dkk

per portion

Bestil her

Nemt og hurtigt

Vælg mellem forskellige, nemme retter. Hver uge bliver du præsenteret for nye opskrifter, som du kan vælge mellem.

2-4 personer

15 - 45 min.

3-5 dage

Tilbud: Spar op til 1.199 kr. på de første 5 kasser

Fra

32 dkk

per portion

Bestil her

KvikKassen

KvikKassen indeholder velsmagende, varierede og velkendte måltider med et tvist, der er hurtige at tilberede. KvikKassen er mad med masser af grøntsager, samt kød eller fisk.

1-5 personer

30 min.

3-5 dage

Tilbud: Få 25 % på første kasse med koden: RABAT25

Fra

35 dkk

per portion

Bestil her
Derfor kan du trygt bruge Findmaaltidskasse

På Findmaaltidskasse arbejder vi for at give dig overblik over måltidskasser. Vi rangerer udbydere og udvalg efter faktorer som popularitet, pris, ekstra features, vores kommisionssats mm. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til samarbejdspartnere, og er ikke nødvendigvis det fulde billede af markedet. Læs mere her

Læs også

Kampagnekoder, inspiration, tips og tricks leveret i din indbakke.
logo