Lav mad sammen med børnene
Danskerne har en stor interesse i at lave mad, interessen er ifølge undersøgelser lige stor hos mænd og kvinder, unge som gamle og over halvdelen af danskerne har fået et hjemmelavet aftensmåltid dagen før og 22 procent har delvist selv lavet maden selv.
Mændene er blevet mere flittige til at gå i køkkenet og lave mad til daglig, hvis de synes det er sjovt. Dog er det stadig 74 procent af de kvinder, der bor sammen med nogen, som står for at lave maden, det er kun gældende for 51 procent af mændene. Kvinderne laver også oftere mad af pligt frem for interesse, næsten halvdelen af de kvinder der slet ikke interesserer sig for madlavning, laver alligevel dagligt mad til familien.
Det mest almindelige er, at der er én i familien der står for madlavningen. Kun 11 procent af de adspurgte familier i undersøgelsen, har lavet mad sammen forinden, hos børnefamilier er det 12 procent som har ladet børnene hjælpe. Men en interesse for madlavning og mad bliver skabt i barndommen. Med positive oplevelser i barndommen med madlavning, er der skabt et godt grundlag for sunde madvaner senere i livet.
Samtidig har voksne der har været i køkkenet som børn, mere interesse for at lave sund mad end andre voksne. Børn er født nysgerrige og det gælder også nysgerrighed ved mad. Så ved at lave mad sammen som familie og lade børnene deltage, er der større sandsynlighed for at de ikke mister deres nysgerrighed.
Ved at lave maden sammen, kan børnene lære råvarer at kende og hvordan de smager forskelligt, alt efter hvordan man tilbereder dem. De større børn kan have deres egen maddag og lave det meste selv, men selv små børn kan deltage, f.eks. ved at: Vaske, skrælle, skære og dele forskellige grøntsager og frugter, veje ingredienser, slå æg ud, røre i skåle, forme f.eks. fars til frikadeller og dej til boller.
Når børnene deltager i madlavningen, skal de også lærer om køkkenhygiejne, inden, under og efter madlavningen. Derfor er det vigtigt at lære, at vaske hænder grundigt før madlavningen, samtidig skal små børn også lære at de ikke skal putte fingrene i munden osv. Mange forældre ønsker at lære deres børn at lave mad, men synes de har for travlt eller de synes det er for besværligt, at have børnene med i køkkenet. Der findes heldigvis metoder til, hvordan man kan inddrage børnene mere i madlavningen på en let og overskuelig måde.
Start nemt ud med måltidskasser
Der findes for eksempel måltidskasser, der bliver sendt direkte hjem på adressen, hvor man på den måde ikke behøver at skulle overskue at finde på, hvad familien skal spise hver dag - det er blevet planlagt på forhånd for dig, og kasserne indeholder både alle ingredienser og udførlige opskrifter, så du bare skal gå i gang. Mange af kasserne henvender sig specifikt til børnefamilier, der gerne vil inddrage deres børn mere i madlavningen, så opskrifterne er lette og på et niveau, så alle kan være med.
Måltidskasser til børnefamilier
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvordan får jeg børnene med i køkkenet?
Hvis du gerne vil skabe et godt forhold til mad, er det en rigtig god ide at lade børnene deltage i madlavningen. Det kan blot være simle opgaver såsom at vaske, skrælle, skære og dele forskellige grøntsager og frugter, veje ingredienser osv. Lad barnet føle, smage og stille spørgsmål, samtidig med at de får et større kendskab til råvare og deres forskellige anvendelsesmåder.
Hvad for noget mad kan man lave med sine børn
Som udgangspunkt skal man ikke være bange for at introducere nye retter og råvarer til sine børn - det øger kun deres interesse og madglæde. En god og overskuelig måde er, at bruge måltidskasser, hvor I sammen kan følge en nem opskrift.