Har du kræsne børn derhjemme? Der er næsten ikke noget mere irriterende end børn, der ikke vil spise den mad, de får serveret. Familiens aftensmåltid, der egentlig skulle være et hyggeligt tidspunkt på dagen, hvor hele familien er samlet, blive ofte i stedet en konfliktfyldt tid med skænderier, sure miner og børn, der må gå sultne i seng. Desuden er det irriterende at bruge tid og penge på mad, der ender med ikke at blive spist. Der er heldigvis metoder til at at undgå aftenerne, der er domineret af konflikt og skænderier. Flere undersøgelser viser nemlig, at det hjælper at lave mad til sine børn. På den måde giver man dem både sundere madvaner senere i livet og afhjælper samtidig kræsenheden, for børn er nemlig mere tilbøjelige til at spise den mad, de selv har lavet. Når du inddrager børnene i madlavningen i køkkenet, giver du dem samtidig en fornemmelse af at være en vigtig del af familien, og det giver dem automatisk lyst til at tage mere ansvar og udføre pligter uden for køkkenet, og det kan alle vist forældre nikke genkendende til, at de ønsker, at deres børn gjorde noget mere af. Måske har du for længst droppet det der med at give din børn pligter og opgaver i hjemmet, fordi du ikke orker kampene og skænderierne. Men mange familieeksperter fremhæver, at det er vigtigt at sørge for, at børnene har pligter. Det lærer dem at forstå, at de ikke kan forvente, at alt bliver gjort for dem, når de flytter hjemmefra. Der findes heldigvis metoder til, hvordan man kan inddrage børnene mere i madlavningen på en let og overskuelig måde. Der findes for eksempel måltidskasser, der bliver sendt direkte hjem på adressen, hvor man på den måde ikke behøver at skulle overskue at finde på, hvad familien skal spise hver dag - det er blevet planlagt på forhånd for dig, og kasserne indeholder både alle ingredienser og udførlige opskrifter, så du bare skal gå i gang. Mange af kasserne henvender sig specifikt til børnefamilier, der gerne vil inddrage deres børn mere i madlavningen, så opskrifterne er lette og på et niveau, så alle kan være med. Det er aldrig for tidligt at inddrage børnene i køkkenet, når der bliver lavet mad. Indtil de er 1 år, kan du placere dem i en højstol og lade dem betragte dig, mens du laver mad. Husk at at tale om maden undervejs og lad dem smage på maden undervejs. Når de bliver ældre kan du langsomt inddrage dem mere. Giv dem eventuelt nogle legetøjsredskaber til at starte med, så de får en fornemmelse af at være med, selvom de endnu ikke er gamle nok til rigtigt at deltage. Når børnene er over fem år får du de typisk en meget mere klar mening omkring, hvad de kan lide, og hvad der skal være i maden. Du kan derfor spørge dem til råds og lade dem vurdere, om der for eksempel skal tilføjes mere af et særligt krydderi.